Votul tău contează! Implică-te!

Luna aceasta, în perioada 22-25 mai, va avea loc cea de-a 8-a rundă de alegeri europarlamentare, acestea având loc în toate statele membre ale Uniunii Europene. Alegerile vor desemna în total 751 de aleşi, ce vor ocupa funcţii în Parlamentul European pentru următorii 5 ani. Fiecare stat membru are propriile legi electorale şi fiecare decide în ce zi vor merge cetăţenii săi la urne. Rezultatele votului din cele 28 de state membre vor fi anunţate în seara zilei de 25 mai, data scrutinului în România fiind 25 mai 2014.

În 2009 participarea la vot s-a dovedit a fi slabă pe tot continentul, în special în rândul tinerilor. AEGEE-EUROPE, împreună cu antenele sale din toate oraşele implicate, îşi propune ca în 2014 să schimbe acest lucru, încurajând tinerii votanţi să se implice şi să devină participanţi ai acestor evenimente importante, demarând proiectul YVote 2014.

1544501_750990958285135_4374450999156085650_nCampania Y Vote nu reprezintă un proiect nou al AEGEE-Europe, o altă campanie desfășurandu-se în urmă cu 5 ani de către membrii organizaţiei, când aceştia au reuşit să informeze tinerii cu privire la europarlamentare, cu scopul de a creşte participarea acestora la vot. Analizând datele de atunci, putem spune că sunt destul de alarmante : mai mult de 75% din tineret nu a luat parte la alegeri, ratându-şi şansa de a decide care vor fi reprezentanţii ţării lor în Parlamentul European. Pentru că nivelul actual de înţelegere şi conștientizare al europenilor cu privire la politica Uniunii este în continuare dezămăgitor de redus, AEGEE-Iași își propune sa informeze tinerii privind alegerile europarlamentare, diferite instituții Europene, dar si despre Uniunea Europeană, în general. Tinerii au nevoie de informare, de un impuls pentru a dori să facă o schimbare şi de resurse pentru a deveni adevăraţi cetăţeni europeni.

Proiectul YVote este unul cu acoperire internațională, fiind organizat de antenele AEGEE din toată Europa. Acesta consistă în mai multe părţi şi evenimente, cum ar fi convenţii ale studenţilor, precum şi un ghid de vot pentru tinerii alegători, ce poate fi găsit AICI.

Tinerii vor fi implicaţi de voluntarii diferitelor antene AEGEE din toată Europa în workshop-uri, dezbateri cu moțiuni precum “Europenii trăiesc într-o democraţie liberă”, “Nu avem niciun impact asupra a ceea ce se întâmplă la Bruxelles“  sau “Votul meu la alegerile EP 2014 poate face diferenţa!” şi simulări ale scrutinului. Se vor desfăşura şi festivaluri,  picnic-uri şi numeroase acţiuni stradale, ca “Harta Europei” , flash-mob-uri şi interviuri.

ac32e141-bc04-11e3-8e08-10bf487fe14b_l

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>