Reactia AEGEE Europa la propunerea consiliului de revizuire a directivei VISA

Visa-Schengen

AEGEE a susținut mereu dreptul de a călători liber prin Europa. Având convingeri puternice într-o Europă unită, diversă și  fără granițe, AEGEE a fost una din primele asociații europene care au promovat mobilitatea tinerilor ca mod principal de a încuraja tinerii și studenții în a avea un rol activ în societate.

Prin urmare, AEGEE este dezamăgită de directiva propusă de Consiliu legată de condițiile de intrare și ședere a celor din lumea a treia care vin pentru cercetare, studii, schimb de experiență, training-uri plătite sau neplătite, voluntariat sau au pairing.

Modificând domeniul de aplicare al directivei, Consiliul propune ca aceasta să se aplice numai pentru studenți și cercetători, fără elevi, traineri, voluntari și tineri muncitori. Această deosebire intolerabilă nu ține seama de însemnătatea contribuției pe care o aduc tinerii voluntari și muncitori, mai ales cei care încurajează dialogul intercultural si înțelegerea reciprocă în Europa.

Mai mult decât atât, Consiliul are de-a face într-un mod condamnabil și cu aprobarea vizei: nu numai că taxa impusă de statele membre nu are garanția salariului minim, dar și cererea pentru viză poate fi cerută să fie prezentată în limba oficială a statului membru, și, nu în cele din urmă, timpul acordat autorităților naționale competente pentru a lua o decizie s-a extins până la 90 de zile. Cererea pentru viză reprezintă deja un obstacol dificil pentru tineri și studenți, iar aceste condiții pot rezulta în piedici inutile ale procesului de aplicare și în discrepanțe majore de comportament de la o țară la alta, cu niște consecințe contraproductive pentru ridicarea barierelor în mobilitatea tinerilor.

Nu în cele din urmă, Consiliul a introdus în propunere o altă piedică pentru studenții sau cercetătorii care dețin un permis de ședere pe termen lung și care doresc să stea o perioadă mai mare de timp într-o altă țară din UE: al doilea stat membru poate cere verificări suplimentare ale documentelor și ale scopului șederii. Pentru tinerii studenți, traineri sau voluntari din străinătate, acest lucru ar însemna să treacă din nou prin procesul de obținere a vizei, întâmpinând costuri adiționale, deci dificultăți în obținerea rezultatelor educaționale dorite. Noi dorim ca viza să fie emisă și valabilă în tot spațiul Schengen/UE și să nu fie limitată la anumite teritorii din UE pentru a nu se crea piedici suplimentare.

În concluzie, AEGEE este intr-adevăr preocupată de planul Consiliului, care reprezintă un pas înapoi evident, făcând comparație cu premisele propuse de Comisia Europeană și de Parlamentul European, și care este în dezacord total cu principiile Tratatului de la Lisabona și cu reglementările care stabilesc programul Erasmus+,  în special cele legate de intenția de a facilita libera circulație a oamenilor și reducerea problemelor care pot crea dificultăți în obținerea vizei.

Așadar, facem apel la Parlamentul European, la Comisia Europeană și la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne în iunie, dar și la toate instituțiile relevante  care pot lua măsurile necesare pentru ca directiva să combată eficient și eficace obstacolele cu care tinerii trebuie să se confrunte pentru a se bucura de dreptul de a călători liber prin Europa.

One comment to Reactia AEGEE Europa la propunerea consiliului de revizuire a directivei VISA

  • ora exacta  says:

    Si cand te gandesti cati ar avea nevoie sa citeasca asta,
    dar nu prea stiu de site…

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>