După Cafeneaua Publică

Întotdeauna ne-a păsat să știm ce cred alții despre Uniunea Europeană, despre valorile acesteia, despre cum se simt studenții europeni și mai ales, dacă își știu statutul în cadrul acestei confederații. Pornind de la premisa că noi, voluntarii Asociației Studenților Europeni – AEGEE Iași, promovăm valorile europene de unitate, diversitate, multiculturalism, proactivitate, schimbare, respect, dar și distracție și muncă, am gândit o activitate care să sondeze opinia publică în ceea ce privește valorile Uniunii Euopene și implicit valorile AEGEE și să aratăm oamenilor fața nevăzută a Uniunii – ceea ce ea oferă dar puțini știu asta.
Activitatea pe care am gândit-o a fost Cafeneaua Publică. De ce? Pentru simplu motiv că doream să asigurăm oamenilor confortul de care aveau nevoie: o dezbatere informală într-un mediu informal, la o ceașcă de… vorbă. Mulțumită localului La Baza, care ne-a pus la dispoziție spațiul de desfășurare a activității precum și spațiul de proiecție și proiectorul,  Infodesk care ne-a pus la dispoziție materiale informative privind tot ce înseamnă Uniunea Europeană, precum și a colaboratorilor de la Europa net și Europa Direct, am reușit ca pe 9 mai ora 18:00 să materializăm această activitate.
Totuși, ce este Cafeneaua Publică. Ea este o activitate dezvoltată de Laboratorul de Educație non-formală a programului Tineret în Acțiune. Aceasta constă în sondarea opiniei publice cu privire la o problemă de regulă socială prin abordarea unor subiecte de discuție care se subsumează unei teme principale.
Cum orice cafenea are mese în jurul cărora oamenii se strâng să bea ceva și să discute diverse lucruri, fiecare masă aborda una din subiectele propuse astfel că ele au fost: „Europa: unitate în diversitate?”; „Oportunități Erasms și studii în țări europene”; „Tineret în Acțiune”; „Toleranță față de minorități”; „România în contextul UE”; „Perspective de viitor ale turismului românesc”; și „Oportunități de angajare pe piața europeană a muncii”. Fiecare masă avea câte un moderator (voluntar al AEGEE Iași) care nota ideile principale discutate la masa sa și aducea ponturi, informații pe care invitații nu le știau cu privire la tema respectivă. De pildă: în ce țări poți munci cu viză și în ce țări poți munci fără viză și așa mai departe.
Activitatea a fost un succes, fiind prezenți circa 25 de persoane. Feed-back-ul dat atât de organizatori și moderatori cât și de invitați ne-a încurajat să ne dorim si mai mult să mai facem astfel de activități, de data asta cu un impact mai mare, ca să arătăm lumii cine suntem și ce putem noi oferi.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>